Facebook
ДГ №83 "Славейче"
Детска градина в град София

История

ДГ № 83 “Славейче” се намира сред красив, просторен, озеленен двор с отделни площадки за всяка група, изградени с детски съоръжения-люлки и пързалки в кв. Илиянци.

Прекрасно място за децата сред чист въздух и зеленина, далече от шума и напрегнатия градски живот.
Първата копка за детско заведение е направена през далечната 1976г.,

а завършването и откриването му става след три години - 1979г.

Сградите са проектирани и построени по еднотипни за времето си планове. Къщичките са 3 на брой и са разположени в прекрасен цветен двор. В двора на детската градина е обособено и опитно поле. Градината е с 4 градински групи и се именува ЦДГ № 90 - тогава е район „ 9-ти септември“/бивш/.

Името си детската градина получава на грандиозно тържество на 14.04.1982г.
Присъстват родители , общественици , цялата редакция на сп.”Славейче” .
Кръстник е известния български писател и поет Георги СТРУМСКИ.

„Славейче има пъстри корици.
Славейче има силни крила.
Славейче литва с пойните птици
в сини балкани, в китни поля.

Славейче знае приказни думи.
Зиме и есен е в пролетен цвят.
С него ще тръгна по белите друми.
С него ще мина по белия свят .“

От м.09. 1988г. са приети първите деца за детска ясла и така е преименувана в ОДЗ № 83 „Славейче“ - функционират две градински и една яслена групи, а третата градинска група се намира във филиала на ДГрадина , в кв.Требич. Същата година ДГ № 83 „Славейче“ преминава към район“Надежда“.

От откриването на детската градина от 1978г. до 2010г. директор е г-жа Цвета Ленкова, след нейното пенсиониране от есентта на 2010г. директор е г-жа Диана Трифонова – дългогодишна учителка в детската градина.

В годините 2012-2013-2014, обликът на ДГ № 83“ Славейче“ е променен ! Подменени са старите детски площадки и съоръжения за игра с нови ,според изискванията на Европейския съюз. Направено е саниране на всички сгради в централата в Илиянци, подменени са и всички алеи/ пътеки / в двора .
През 2018г. бе спечелен Проект към ПУДООС за филиал Требич и напълно бе подменена детската площадка и съоръжения и там.

Надяваме се че в нашата градина “Славейче” се усеща любовта и топлината на дългогодишния персонал.

За децата се грижат висококвалифицирани педагози, грижовни медицински сестри и отговорни служители от помощно-педагогическия персонал.
Извън държавните образователни изисквания, по желание на семействата, децата могат да изучават: английски език , български фолклор и модерни танци.

Поредни години отборите на “славейчетата” печелят сребърни и златни купи в Щафетните игри организирани от район “Надежда”-/2009 и 2010г./, а всяка година отборите на ДГ № 83 участват в спортните мероприятия на районно ниво.

Дейността и стремежа на екипа на детската градина и сега е подчинена на идеята ДГ № 83 “Славейче” да се превърне в модерна и привлекателна детска градина, в която са създадени всички условия за съхранение на детето и детството като ценност, даваща равен шанс при постъпване в първи клас.

Прикачени документи

Вестник