Facebook
ДГ №83 "Славейче"
Детска градина в град София

                                                             Историческа възстановка по повод 146 години от Освобождението на София
 
 

Гръмовен грохот на оръдия и героични викове ще огласят Северен парк в историческа възстановка по повод 146 тодини от  Освобождението на град София.
Съорганизаторите район „Надежда“ и Сдружение "Национален съюз "Единение" и Сдружение "Обединени Балкани" канят всички гости на историческата възстановка в Северен парк (вход откъм ж.к. "Свобода", ул. "Народни будители") на  6.01.2024 г. (събота), от 13:00 ч.!

В  историческите сцени ще се включат близо 60 участници от НС „Единение“, които ще потопят публиката в славните моменти от миналото под звуците на патриотична музика от времето на Възраждането.

„Корените на един народ можем да открием в неговата история. Нашето минало е пълно с героични победи, значими дати и  велики личности. Мисията ни е да ги предадем на децата на България, за да помнят и съхранят родната история и традиции“ – каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“.

На 4 януари София празнува своето освобождение от османско владичество в хода на Руско-турската война от 1877 – 78 г. На този ден преди 146 години подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от ген. Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица. Градът с хилядолетна история, разположен върху важен път от Централна Европа към Истанбул, е една от целите на руското настъпление на юг.

Бойните действия за превземането на София са с важно стратегическо значение за по-нататъшното настъпление на руските войски в Тракия, тъй като градът е основна база за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие. Към Софийското поле се насочват генералите Гурко и Раух с двадесет хиляди души от Западния отряд, а срещу себе си имат 15- хилядна турска част. Тя е командвана от Осман Нури паша и е заела подстъпите и укрепленията около София. Сраженията за града започват на 31 декември при близкото село Горни Богров. След като опожаряват селата Долни Богров и Ботунец, турските съединения нападат колоната на ген. Веляминов, чиито войници отразяват щурма на неприятеля и на 1 януари преминават в контраатака. В София ясно се чуват топовните гърмежи, а когато разбитата войска на Осман Нури паша, в която има много ранени, се завръща от сраженията, става ясно, че освобождението е близо. Ген. Гурко е посрещнат триумфално от радостните граждани, а в църквата „Света Неделя” е отслужен тържествен благодарствен молебен.

Историческата възстановка на Освобождението на град София е с вход свободен!